Friday, July 17, 2009

ÜNİVERSİTELİYE MEKTUP

Bu mektubu tam 10 yıl önce üniversitede okurken Koç, Boğaziçi ve İTÜ'ye kabul alan genç arkadaşlarım için kaleme almıştım. Onlar Hazırlık sınıfı okurken ben de onlara sürekli seminerler verir ve üniversite kampüsünün en güzel kendini yetiştirme yeri olduğunu vurgulardım. Gece yarılarına kadar süren, kendimizden geçtiğimiz, motivasyonun zirvesine ulaştığımız pek çok seminer hatırlıyorum.

O arkadaşlarımızın pek çoğu mezun oldular ve harika yerlere geldiler, onlar bu ülkenin geleceği ve genç liderleri. Üniversite öğrencilerinin gözlerindeki parıltıyı gördüğümde Türkiye'min geleceğine olan güvenim ve umudum artıyor.

Geçenlerde bu seminerlerde dağıttığım notlar elime geçti. Şaşırdım, sevindim ve sizlerle paylaşmak istedim. Eminim bu yazıyı okuyacak olan ve faydalanacak olan, gözleri parıltılı, ışık ve umut dolu nice Türk genci ve üniversite öğrencisi vardır. Onlar benim candan, kalpten, samimi arkadaşlarım. Onlar üniversiteliler. Onlar Türkiyemizin aydınlık dolu geleceği. Onlar ülkemizin umudu ve yarınları. Bu küçük mektup da benden onlara ufacık bir tebrik ve çam sakızı çoban armağanı olsun. Tüm üniversiteli ve üniversiteli olmaya çalışan arkadaşlarımı ve kardeşlerimi sevgiyle kucaklıyorum. – Fahri

Sevgili Üniversiteli,

Seni tebrik ediyorum. Yıllarca çalışmanın meyvesini sonunda aldın. Hak ettin, üniversiteyi kazandın. Tebrikler.

Global dünya ile iç içesin.Teknolojiyle barışıksın. Uluslararası çapta üretilen bilgiyi takip ediyorsun.

Okuyorsun, ideallerin var, hayallerin sınırsız. Annenin babanın gururu, bu vatanın umudusun.

Sakın "artık üniversiteye kapağı attım, şimdi keyif, dinlence ve eğlence zamanı" diyerek kendini gevşekliğe bırakma.

Asıl maraton, asıl macera şimdi başlıyor.

Önündeki dört yıl, senin geleceğinin temellerini atacağın ve kendini en iyi şekilde geliştireceğin yıllar.

Bu yıllar senin en değerli okuma, öğrenme, araştırma, kendini geliştirme, ufuk açma, kendini keşfetme, dünyayı kavrama, geleceği keşfetme, yaratıcılık ve üretim yılların.

Sen Türkiye'nin umudusun. Kendini aşmak zorundasın. Yaptığın işin kalitesiyle kişisel bir marka oluşturacaksın. Dünya standartlarıyla yarışacaksın.

Sen Türkiye'nin umudusun. Siyasette ilkesizlik ve yolsuzluk, iş dünyasında etik değerlerin olmayışı karşısında sen örnek bir vatandaş ve idealist bir insan olacaksın. Doğruluğunla, dürüstlüğünle, yaptığın işin kalitesiyle Türkiye'nin aydınlık geleceğini sen kuracaksın. Sivil toplum örgütlerinde aktif olarak sen çalışacaksın.

Sen Türkiye'nin umudusun. Sen 26 farklı medeniyetin genlerini taşıyorsun. Sen Hz. Muhammed'in mükemmelliğini, Yunus'un duruluğunu, Mevlana'nın hoşgörüsünü, Hacı Bektaş'ın samimiyetini, Ahmed Yesevi'nin bilgeliğini, Şeyh Edebali'nin sabrını, Fatih'in azmini, Atatürk'ün liderliğini sentezleyerek, yeniden yorumlayarak ve temsil ederek 21. yüzyıla taşıyacaksın. Bu toprakların sana, senin vizyonuna, senin idealizmine ihtiyacı var.

Sen Türkiye'nin umudusun.

Sayende bir gün gelecek bizim de evrensel olarak güçlü bir ekonomimiz, teknoloji üretimi yapan özel sektörümüz, etkin işleyen bir devlet sistemimiz, dünya çapında bilim üreten üniversitelerimiz olacak.

Girişimci ruhunla, cesaretinle, sahip olduğun değerlerle, vizyonunla, emeğinle, çalışmanla, kalitenle, başarılarınla bu ülkenin geleceğini sen kuracaksın.

2050'nin aydın Türkiye'si Atatürk'e verebileceğin en anlamlı ve en güzel armağan olacaktır.

Mektubumu senin için oluşturduğum bir tavsiyeler paketiyle bitiriyorum.

Oku...Okuduğun kadar da yaz.. Sadece çok kitap okuman yetmez. Sahip olduğun bilgileri başkalarıyla paylaş.. Öğrendiklerinden daha fazla insanın yararlanması için mutlaka yaz!

Gideceğin yolu şimdiden çiz, gerçekçi hayaller kur, planlar yap, hedefler belirle ve hedeflerin için çabala. 10 yıl sonra ne yapıyor olmak istersin?

Meslekve iş seçimini: ’kariyer yönetimini’ ihmal etme. Nereye gidiyorsun pusulan var mı ?
Vizyonunu geliştirmek için sürekli araştır ve bilgiyi ara. Bu konuda girişimci ol ve kendi sorumluluğunu üstlen. Dünya nereye gidiyor? Gündemde neler var?
·Ders dışında da okuyor musun?

Kampus kendini geliştirme yeridir. Bireysel kaliteni artırmak için kendine yatırım yap.
Herşeyden önce İngilizce'ni mükemmelleştir. her kapıyı açmanın ön şartı çok iyi dildir. Akademik İngilizce’yi anlıyor musun? Konuşma ve dinlemen nasıl? İngilizce yazabiliyor musun?

b) Teknolojiye vakıf ol ve kendini güncelle. Mesleğine göre programları ve programlama dillerini öğren. On parmak kullan. Hesabında kendi hazırladığın kaç dosyan var? Terminolojiyi ve yeni teknolojiyi takip ediyor musun? Bilgisayar dergileri alıyor musun ? Kitaplardan çalışıyor musun?

c) Üniversite kütüphanesinden etkili bir şekilde yararlan. “bilgiye hangi kaynaktan ne şekilde ulaşılır?” öğren. Ders dışındada araştırma yap. Elektronik veritabanlarını kullanmayı biliyor musun? Kütüphaneninsunduğu CD-ROM, video, dergi, gazete, arşiv, kitap olanaklarını inceledin mi ve bunlardan yararlanıyor musun?

d) Sosyal yönünü ve iletişim becerilerini geliştir. Üniversite faaliyetlerine, kulüp aktivitelerine katıl ve aktif rol al. Günde kaç kişi ile selamlaşıp sohbet ediyorsun ? Topluluk önünde düzgün ve etkileyici konuşabiliyor musun? Üye olduğun kulüpteki/kulüplerdeki varlığın “olmazsa olmaz” niteliğinde mi? Hiç organizasyon düzenledin mi? İnsanlara liderlik yaptın mı?

İş dünyasını,ekonomiyi, şirketleri takip et. Teorinin yanında pratiği ihmal etme. Mutlaka iyi yerlerde aktif stajlar yap.

Çalışan yönetici kaç kişiyle tanışıyorsun? Kariyer günlerini takip ediyor musun? Bu yaz staj için nereye başvurdun? CV’ in hazır mı?

Mümkün olduğunca eğitim-sertifika programlarına, ikinci dil kurslarına, seminerlere, panellere, konferanslara, workshoplara katıl. Mesleki alanında bu tür organizasyonları hiç kaçırma ve mesleki kuruluş, klüplere aktif üye ol, gündemi iyi takip et.

Ters T kuralını bil ve uygula.
Bir şeyden herşey bil, her şeyden bir şey bil.

A) Ters T'nin Dikey Kısmı: Seçilen daldaki uzmanlık düzeyi.
B) Ters T'nin Yatay Kısmı: Genel bilgi kültür birikimi.

A) Kendi mesleğinde aranan kişi olmaya çalış. Teknik donanım ve uzmanlığında faklılaş. Yüksek lisansı (özellikle yurt dışında), mastır ve doktorayı düşün. Sürekli eğitim ile kendini güncelle. Analitik düşünebilmeve problem çözebilme yeteneklerini geliştir. Teori ve pratiğin sentezini yap. Mesleki kuruluş ve derneklerde aktif olarak çalış. Meslektaşlarınla sıkı bir diyalog ağı kur. seminer eğitim ve kongreleri takip et, bunları organize et.

B) Kendi alanın dışındaki alanları da genel hatları ile takip et. Disiplinler arası geçişe ve senteze dikkat et. Her konuda beş on dakika fikir beyan edebilecek kadar bilgiye sahip ol. Basını, gazeteleri dikkatlice oku. Ekonomi, dış haberler,kültür-sanat, sinema, spor, Internet ve insan kaynakları sayfalarına ve köşe yazılarına zaman ayır. Entelektüel bir dünyan, bir kütüphanen olsun, bilgi deposu notların olsun.

Önünde uzun, zorlu, maceralı bir yolculuk var.

Erzağını, bilgini, azığını tam hazırla. Donanımın eksiksiz olsun. Altyapını ve sistemini tam kur.

Bir okyanusa açılıyorsun.

Unutma:

Pusulası olmayan bir gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.

Rüzgar nereden eserse essin, rotanda ilerlemeye devam et.

Fırtınalara ve belirsizliklere hazırlıklı ol.

Hayalindeki limanlara ulaşmak için umutla çabalamaktan, gerekirse kürek çekmekten vazgeçme.
Sana destek olacak leventler bul. Takım arkadaşların ve yoldaşların olsun.
O yollardan geçmiş usta kaptanlara gideceğin yolun danış. Amerika kıtasını yeniden keşfetme.

Senin keşfedeceğin yeni limanlar,yeni adalar olsun.

Karada ve denizde, gittiğin her limanda, vardığın her adada evrensel barışın, sevginin, umudun, kardeşliğin, insani değerlerin, ve de Türkiyemizin bayrağını dalgalandır.

Açık denizlerden korkma. Sığ koylarda ömür tüketme. Global okyanuslar seni bekliyor. Yelkenler fora!

Önündeki uzun, zorlu, maceralı, ama kutlu yolculuğunda sana başarılar dilerim.

Günün birinde belki bir limanda karşılaşırız, tanışırız, söyleşiriz.

Yolun açık, gözün aydın olsun!

Fahri Karakaş

No comments: